De juiste vragen stellen
“Vaak komt een student bij ons met het verzoek om in contact te komen met bedrijf X. Het faciliteren van contacten tussen studenten en het bedrijfsleven is echter ‘maar’ 20 procent van wat we doen,” vertelt Joep. “Onze focus ligt op de voorbereiding voor het vinden van de best passende baan. We vragen de student die bij ons aanklopt: ‘Wat wil je in dat bedrijf doen? Wat zou je vertellen in een eerste gesprek? Wat zoek je precies?’ Negen van de tien keer is het antwoord: ‘Dat weet ik eigenlijk niet…’. Daar gaan we dan samen verandering in brengen.”
Er wordt begonnen bij de basis. “Wie ben je als persoon: wat heeft jou gevormd, wat vind jij belangrijk, wat kun je goed, wat kun je minder goed? De volgende stap is: wat voor werk wil je? Als je die twee factoren helder hebt kun je focussen. Heb je de benodigde vaardigheden en zo niet, wat heb je nog nodig en hoe leer je die? RSM Career Centre biedt workshops als interviewtechnieken, CV’s schrijven en hoe je je LinkedIn-profiel kunt optimaliseren. Voorbereiding in heel brede zin, daar ligt de nadruk.”
Lang niet iedereen kiest zijn of haar eerste baan bewust. Het RSM Career Centre daagt uit om dat wel te doen en reikt daarvoor handige tools aan. “Eerlijk gezegd ben ik zelf aan het begin van mijn carrière heel breed op traineeships gaan solliciteren en op die manier bij een bank terechtgekomen,” bekent Joep. “Ik rolde zo mijn eerste baan in, maar merkte gaandeweg dat het eigenlijk helemaal geen match was. Wij willen studenten helpen om te kiezen voor een baan die goed bij hen past binnen een bedrijf dat goed bij hen past, daar heeft iedereen baat bij.”
Reflecteren en netwerken
Sinds een paar jaar is het vak Your Future Career een vast onderdeel van het MSc curriculum. Zo komen bijna alle 2.000 masterstudenten van RSM met het Career Centre in aanraking, ook de deeltijdstudenten van de Parttime Master in Management. Joep vertelt: “Het vak Your Future Career bestaat uit tien online modules, waarbij je de modules kunt selecteren die jou het meest aanspreken. Centraal staat reflecteren op jezelf en je gewenste carrière, en gericht stappen zetten.”
Netwerken is komt ook aan bod in het vak. “Aan contact met oud-studenten kun je veel hebben als je op zoek gaat naar je eerste baan of een nieuwe baan. Deze alumni kunnen je helpen om antwoord te krijgen op vragen als ‘wat zijn de verschillen tussen bedrijven die jou aanspreken? En waar komen studenten die dezelfde master volgden terecht?’ Aan de hand van hun carrièrepad kun je nadenken over wat bij jou past.”
Voor contact met alumni is er ook een apart platform: RSM MentorMe. Studenten en alumni worden op basis van voorkeuren en profiel gematcht en nemen vervolgens zelf contact met elkaar op. Studenten kunnen veel hebben aan het advies en de ervaring van professionals. “Er zijn al duizenden gesprekken gevoerd,” zegt Joep. “De persoonlijke aanpak wordt heel erg op prijs gesteld. Het platform wordt gewaardeerd met een 9,5.
Welke berg ga je beklimmen
Deeltijdstudenten hebben soms al een paar jaar werkervaring, maar ook dan is het aanbod van het RSM Career Centre relevant. Joep: “In de basis is de vraag aan iemand die vijf jaar werkervaring heeft hetzelfde als de vraag aan een starter: ‘Wat is je elevator pitch, wie ben je, wat wil je en waarom zouden we je moeten aannemen?’ Het antwoord op zo’n vraag verandert in de loop van de tijd ook. Daarom is het goed om je situatie elke paar jaar tegen het licht te houden.”
Joep vergelijkt de zoektocht naar een baan met bergbeklimmen. “Het is handig als je weet welke berg je gaat beklimmen en je doel moet realistisch zijn. Je hebt andere vaardigheden en tools nodig voor de Mount Everest dan voor de Kilimanjaro. Misschien dat je er onderweg achter komt dat het erg zwaar is, maar als je begint met een hele duidelijk focus, dan kom je er uiteindelijk wel.”
Met oog op de toekomst
Met het oog op impact en positieve verandering wijst Joep op de online topic talks die in samenwerking met organisaties worden aangeboden. Uiteindelijk is het doel studenten zo goed mogelijk voor te bereiden om zelf positive change te realiseren: “Het grootste tijdsblok waarin je een verschil kunt maken, is na je opleiding, op een plek die bij je past. RSM Career Centre is je gids daarnaartoe.”
Wat betreft werkgelegenheid raadt Joep studenten aan zich geen zorgen te maken. “De arbeidsmarkt is totaal veranderd het afgelopen jaar, maar met een masterdiploma zijn er genoeg kansen. Er zijn veel vacatures en solliciteren kan ook via een beeldscherm,” ziet Joep in de praktijk. “Maar goed weten wat je wilt is dan wel een heel grote pré. Focus. Hoe kleiner je stip op de horizon, hoe makkelijker het is om er te komen.”
Bewust met je ontwikkeling en carrière aan de slag?
Ontdek de tweejarige Parttime Master in Management en ontwikkel een brede kijk op management en business. Je kunt je weer inschrijven voor deze master vanaf oktober 2021.