Rotterdam school of Management, Erasmus University compact logo

Stel, je hebt een hbo-bachelor en je wilt een wo-master gaan volgen. Dan heb je vaak een schakeltraject zoals een premaster nodig – of je nou al een aantal jaren werkt of vers uit de collegebanken komt rollen. Wat leer je nu eigenlijk in zo’n premaster en hoe groot is de stap naar de universiteit? We vragen het aan studieadviseur Menno van der Hoorn en Carolien Rijnsburger, teammanager BSc Programme Management van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).

Allereerst de hamvraag: is die premaster nu echt nodig? “Ja,” zegt Menno volmondig. Hij biedt studenten inmiddels vijf jaar een luisterend oor en advies. “De premaster slaat een brug tussen hbo en wo. In de premaster maak je kennis met academische onderzoeksvaardigheden, zowel op kwalitatief als kwantitatief gebied. Daarnaast leer je theoretische kaders hanteren en toepassen. Beide vaardigheden heb je echt nodig met het oog op je masterthesis.” Maar het overbruggingsjaar omvat meer: “Je leert een andere manier van denken, een andere manier van problemen bekijken en oplossingen zoeken.”

Niveauverschil hbo en wo

Waar sommige hbo’ers huiverig zijn voor het niveau van de universiteit en of ze dit wel aankunnen, relativeert Menno: “Je vindt je weg wel. Als premasterstudenten bij me komen, is dat vanwege persoonlijke omstandigheden, maar niet omdat ze het niveau niet aankunnen. Het vakkenpakket slaat een brug en die werkt in de praktijk.”

Carolien Rijnsburger verwelkomt jaarlijks de premasterstudenten en volgt ook hun voortgang: “Deze studenten doen het vaak hartstikke goed. Ze zijn knettergemotiveerd en dat is winst: met een goede motivatie heb je de helft al op zak.” Die hoge inzet is vaak vanaf het begin al duidelijk. “Premaster studenten zitten vooraan in de collegezaal.”

Help, statistiek

Voor een vak als Statistische Methoden en Technieken (statistiek) kunnen studenten zich onzeker voelen. “Als je je voor de premaster al wil voorbereiden, kan het geen kwaad om wiskunde A op vwo-niveau eens door te nemen,” tipt Menno. Aan het begin van de opleiding wordt sowieso het lesmateriaal van eerstejaars statistiek uit de bachelor online aangeboden, dat kunnen studenten zelfstandig gebruiken om bij te spijkeren. “Maar het is geen struikelvak,” voegt hij toe. “Als het je niet ligt, moet je er misschien wat meer tijd in steken, maar dat is een kwestie van doen.” En dat doen premasterstudenten, benadrukt Carolien: “Ongeveer 95 procent van de premasterstudenten stroomt succesvol door naar de master, dus dat zit wel goed.” Ook hier geldt dat een positieve mindset het halve werk is.

Werken en studeren

De uitdaging voor premasterstudenten zit hem niet zozeer in het curriculum, eerder in de combinatie van werk en studie: “Ik krijg vaak de vraag: ‘Is het te combineren met een baan?’ Dat kan zeker en dat doen veel studenten ook. De studiebelasting is er ook naar.” Carolien voegt hier nuchter aan toe: “Bedenk wel gewoon dat een EC voor 28 studiebelastingsuren staat en de premaster rond de 30 EC bevat. Je moet dus 30 keer 28 uur aan je studie besteden in het premasterjaar.” Menno: “Degenen die werk en studie combineren, moeten vooral flexibel zijn – en het is aan te raden je werkgever te vragen dit ook te zijn.”

Waarom een wo-master

Met een lach vraagt Carolien aan Menno: “Waarom zou je die master nu eigenlijk doen na je hbo?” Het is wel een serieuze vraag, want wat voegt het toe? Menno denkt even na voor hij antwoordt: “Als je een bachelor hebt in een non-management vakgebied en daar een degelijke management-kop op wilt zetten, dan is de Parttime Master in Management een goed idee.” Carolien: “De reden dat ik het vraag, is dat ik studenten echt wil uitdagen hier zelf ook goed over na te denken. Waarom ga je specifiek die master doen? Waar brengt het je ten opzichte van nu, wat is de meerwaarde?” Menno is het daarmee eens: “Het is belangrijk dat je begrijpt wat de master inhoudt en wat daarbij komt kijken. Want daar doe je het uiteindelijk voor: de premaster is een middel, de weg naar de master toe.”

 

Meer weten?

Academic director Raymond van Wijk vertelt je meer over de master en wat je hieraan hebt. Vanaf oktober 2021 kun je je weer inschrijven voor de premaster waarmee je toegang kunt krijgen tot de Parttime Master in Management aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Deze Nederlandstalige deeltijdpremaster heeft colleges op vrijdagmiddag en online modules. Je hoeft geen werkervaring te hebben om toegelaten te worden. 

Type
PMIM blog